Što učiniti ako ste žrtva nasilja?

Dobro je znati:

 • Ukoliko živite u nasilnom partnerskom odnosu, odgovornost za vaš život i život vaše djece je na vama. Želite li izići iz takvog odnosa svakako potražite pomoć, jer postoje brojne službe koje će vama i djeci pružiti pomoć i zaštitu
 • Ako u vašem partnerskom odnosu prepoznajete neke od prije navedenih znakova nasilja u obitelji ili ako su nastupile neke od gore navedenih posljedica nasilničkog ponašanja savjetujemo vam da to prijavite:
 • Ako ste prijavili da ste žrtva nasilja u obitelji, tijekom prekršajnog ili kaznenog postupka također možete dobiti pomoć prije navedenih službi ukoliko se osjećate nesigurno ili ugroženo.

Prilikom intervencije policije vrlo je važan vaš doprinos kako bi razjasnile i utvrdile sve okolnosti nasilničkog događaja. Znatno biste pomogli policiji kada biste sudjelovali na slijedeći način:

 • ukoliko vam je potrebna, po dolasku policije zatražite liječničku pomoć
 • detaljno ispričajte okolnosti nasilničkog događaja
 • navedite eventualne ranije slučajeve nasilja u vašoj obitelji
 • posebno naglasite jesu li nasilničkom događaju bila prisutna djeca
 • navedite eventualno saznanje o postojanju oružja u kući
 • zatražite od policije da vas upozna s vašim pravima
 • u dogovoru s policijom predložite neku od zaštitnih mjera ili mjera opreza koje bi doprinijele boljoj  zaštiti vas i vaše obitelji
 • zatražite od policije da vas izvijesti o daljnjem postupku s počiniteljem
 • zatražite od policije da vas uputi na ustanove koje vam mogu pružiti pomoć oko smještaja u skloništa ili Domove za djecu i odrasle osobe žrtve nasilja u obitelji.

 

6 koraka koje žrtve nasilja trebaju poduzeti planiraju li bijeg

 1. Snimanje ozljeda  – jedna je od važnijih stavki ukoliko žena nije iz nekog razloga potražila liječničku pomoć. Fotografije masnica, ogrebotina, prijeloma, tragova prstiju i druge ozljede na njoj ili djetetu mogu poslužiti kao dokaz u eventualnom sudskom procesu. Vođenje dokumentacije o ozljedama dobro će joj doći odluči li napustiti partnera ili ga prijaviti policiji.
 2. Dokumenti  – prikupljanje svega što može poslužiti u brakorazvodnoj parnici, za prijavu i odjavu prebivališta, dokazivanje vlasništva i slično dobro je imati uz sebe ili na nekom mjestu izvan kuće. Osobna iskaznica, rodni list, vjenčani list, pasoš, vlasnički listovi, radna knjižica i ostali dokumenti kojih se žena može sjetiti da joj mogu poslužiti. Dobro ih je spremiti kod osobe od povjerenja, zaključati u poštanski pretinac ili pak nositi sa sobom u slučaju iznenadne odluke.
 3. Novac  – žrtve su često ekonomski ovisne o nasilniku, u novčaniku nose ili onoliko novca koliko im on dopusti, ili pak slobodno ne raspolažu svojom zaradom. Zbog toga bi žena neko vrijeme trebala potajno skupljati novac kako bi makar za kraće vrijeme imala kakvu-takvu financijsku sigurnost.
 4. Odjeća i osobne potrepštine  – u slučaju bijega dobro je na nekom sigurnom mjestu imati spremljenu rezervnu odjeću, obuću, neophodne lijekove, ključeve, školske knjige i igračke za dijete te druge potrepštine za sebe i djecu.
 5. Uključiti osobu od povjerenja  – bilo da su tome nesklone, osjećaju se posramljeno ili pak preponosno za tražiti pomoć, najbolje bi bilo u izlazni plan uključiti neku osobu kojoj vjeruju – prijatelja, rođaka, člana obitelji ili udruge, skloništa za žrtve nasilja… Ona bi se primjerice mogla pobrinuti za čuvanje njezine odjeće i dokumenta.
 6. Kretanje u isto vrijeme  – s obzirom da je žrtva često pod nadzorom zlostavljača i on pažljivo prati njezino kretanje, bilo bi dobro da stvori naviku svakodnevnih izlazaka iz kuće u isto vrijeme (kupovina, teretana, šetanje psa…) kako ne bi probudila sumnju zlostavljača dok priprema izlaznu strategiju. Naime, neobično ponašanje nasilnici brzo primijete, pa je dobro za njih imati spreman odgovor koji ih neće alarmirati.

 

 

Za detaljnije informacije što je sve moguće poduzeti u slučaju nasilja ili jednostavno žele li s nekim razgovarati, žrtve nasilja mogu svakodnevno nazvati SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava na broj 051/211 888 u vremenu od 17 do 20 sati.